Glutamine is een niet-essentieel aminozuur. Het wordt door het lichaam aangemaakt maar deze aanmaak is niet in alle gevallen voldoende. Wie intensief sport, een verminderde afweer heeft of lijdt aan maag-darmklachten kan gebaat zijn bij het oraal aanvullen van de glutamine-voorraad. Dit kan door het innemen van voedsel dat rijk is aan glutamine of door de inname van een supplement in capsule- of poedervorm.
Glutamine
- Wat is glutamine?
- De rol van glutamine bij het immuunsysteem
- Overige toepassingen van glutamine
- Wanneer is inname van extra glutamine raadzaam?
Wat is glutamine?
Glutamine is een niet-essentieel aminozuur. Een niet-essentieel aminozuur is een aminozuur dat door het menselijk lichaam zelf kan worden gemaakt. In sommige situaties wordt het echter ook beschouwd als essentieel aminozuur (een aminozuur dat niet of niet voldoende door het lichaam wordt aangemaakt) bijvoorbeeld bij mensen die zware fysieke inspanningen leveren of te lijden hebben onder maag-darmklachten. Ook op momenten dat een groot beroep wordt gedaan op het immuunsysteem is de voorraad glutamine in het lichaam vaak niet voldoende waardoor extra glutamine moet worden gehaald uit voedsel of supplementen.
De rol van glutamine bij het immuunsysteem
Glutamine is belangrijk voor de bouw van proteïnen. Het menselijk lichaam heeft het nodig om het immuunsysteem goed te laten functioneren. Wanneer een immuunrespons gevraagd wordt, bijvoorbeeld voor het aanmaken van antistoffen of in het geval van wondheling dan is glutamine onmisbaar. Er ontstaat dan een piek in het gebruik van de beschikbare glutamine. Is er sprake van kortdurende stress - dan is de voorraad glutamine in het lichaam vaak wel toereikend. Echter wanneer over een langere periode een beroep moet worden gedaan op glutamine dan is de voorraad vaak niet toereikend. Het is met name het Common Mucosal Immune System (CMIS) dat een beroep doet op de glutamine-voorraad. Dit is het eerstelijns-immuunsysteem dat bestaat uit de slijmvliezen van vooral de luchtwegen, de geslachtsorganen, maar in hoofdzaak het darmkanaal. Hier wordt namelijk het antilichaam IgA aangemaakt, waarvoor glutamine de voornaamste bouwstof is. Is er te weinig glutamine in het lichaam aanwezig dan is er sprake van een verminderde afweer tegen gifstoffen. Dit kan een oorzaak zijn van infecties. Men is dan bijvoorbeeld veel vatbaarder voor Candida-infecties.
Overige toepassingen van glutamine
Het aminozuur glutamine speelt niet alleen een rol bij het immuunsysteem maar is ook belangrijk bij de volgende processen:
- Het is een belangrijke energiebron voor de dunne darm
- Het helpt de pH-waarde van het bloed in evenwicht te houden
- Het is nodig voor de afgifte van het hormoon glucagon-peptide-1 (GLP-1), dat mede zorgt voor het op peil houden van de bloedsuikerspiegel
- Het is een van de drie bouwstenen van de antioxidant glutathion, die onder meer gebruikt wordt voor het natuurlijke ontgiftingsproces van het lichaam
- Het helpt te voorkomen dat er zich in het lichaam schadelijke hoeveelheden ammoniak opbouwen
Wanneer is inname van extra glutamine raadzaam?
Zoals gezegd is glutamine een niet-essentieel aminozuur dat door het lichaam zelf wordt aangemaakt maar kan het in bepaalde omstandigheden raadzaam zijn de inname te verhogen. Dit kan door het eten van voedsel waarin het in hoge mate voorkomt zoals kwark, yoghurt, melk en eieren. Daarnaast kan er ook voor gekozen worden extra glutamine in te nemen in de vorm van een supplement. Het is als zodanig verkrijgbaar in capsule- en poedervorm.
Beoefenaars van intensieve sport
In de eerste plaats is het innemen van extra glutamine raadzaam wanneer je intensief sport. Doe je intensief aan sport dan verg je veel van je spieren. Omdat glutamine vooral wordt opgeslagen in spierweefsel zal de voorraad snel afnemen op het moment dat je zware lichamelijke inspanningen doet. Het lichaam heeft dan enkele uren nodig om de voorraad op natuurlijke wijze weer op peil te brengen. Vul je de verloren gegane glutamine snel zelf oraal aan dan voorkom je daarmee dat je snel overtraind raakt. De meeste serieuze duursporters en fitnessfanaten hebben daarom extra glutamine opgenomen in hun dieet. Het is tevens wetenschappelijk aangetoond dat intensieve sporters een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van allergieën en intoleranties wanneer zij structureel het uiterste vergen van hun glutamine-voorraad (Rohde, T. c.s., 1998).
Mensen met een verminderde weerstand
Ook wie te maken heeft met een verminderde weerstand kan erg gebaat zijn bij de inname van extra glutamine. Zoals gezegd is glutamine belangrijk voor het immuunsysteem. Is dit systeem om wat voor reden dan ook aangetast en heb je een verminderde weerstand, dan kan suppletie met glutamine de gezondheid goed doen. Het is tevens wetenschappelijk aangetoond dat suppletie helpt bij het herstel van ernstige ziekte en operatieve ingrepen (Goeters, C. c.s., 2002).
Lees verder
- Adenosinetrifosfaat (ATP) sneller aanvullen met ribose
- Graviola: ondersteunt het immuunsysteem en is lekker als sap
- Ornithine of NO-booster gebruiken bij krachttraining
- Creatine supplementen voor krachttraining
- De beste eiwitshake of whey shake
© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glutamine, belangrijker dan lang gedacht isL-glutamine is een aminozuur wat bij enorm veel stofwisselingsprocessen een rol speelt. Het lichaam kan deze stof zelf a…
Glutamine: voordelen en bijwerkingenL-glutamine of beter bekend als glutamine is het meest voorkomende aminozuur in ons lichaam. Het is een essentiële bouws…
Glutathion: beschermt tegen oxidatieve stress en verouderingGlutathion komt van nature voor in het lichaam en is een van de belangrijkste antioxidanten. Glutathion heeft het vermog…
Wat is glutamine en in welke voeding zit het?Glutamine is een niet-essentieel aminozuur. Dat betekent dat het kan worden aangemaakt vanuit andere aminozuren. Als iem…
Insuline is een belangrijk hormoon dat je bloedsuikerspiegel controleert. Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier e…
Disolact: eten wat je wilt ondanks lactose-intolerantieWanneer je last hebt van een lactose-intolerantie kun je niet zomaar alles eten. Het is belangrijk erop te letten of een…
Bronnen en referenties
- Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9624643 (Rohde, T. c.s., 1998)
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12352037 (Goeters, C. c.s., 2002)
- http://www.sohf.nl/nutrient/l-glutamine